27 Ekim 2013 Pazar

KANLI İSHAL

Kanlı ishal, yavru köpeklerde en çok görülen ve maalesef ölümcül olabilen viral bir hastalığıdır. Kanlı ishal hakkında pek çok kaynakta akademik ve tıbbi yazıya ulaşılabilir.

Ben bu yazımda kanlı ishali genel hatları ile ve oldukça basit anlatmaya çalışacağım. 

Kanlı ishal virüslerle bulaşan bir hastalıktır. Hasta bir hayvanın dışkısı, idrarı, burun akıntısı gibi salgıları hastalığın bulaşmasında rol oynar. Bunun yanı sıra iyi temizlenmeyen ortamlarda virus altı ay kadar canlı kalabilir. Yani köpeğinize kanlı ishal teşhisi konulduysa kaynağı köpeğinizin hasta bir hayvanın salgılarıyla temas etmesi veya yaşadığı gezdiği ortamda daha öncesinde başka bir hastanın olması yatar.

Hastalığın kuluçka dönemi yaklaşık iki haftadır. Köprğinizi yeni aldıysanız ve iki gün içinde hasta olduysa sebebi sizin ona iyi bakamamış olmanız değil onu hali hazırda virüsle mücadele ediyorken almış olmanızdır.

Kanlı ishal isim itibariyle kafa karışıklığına neden olur.  Hasta sahipleri kanlı ishal teşhisi koyduğumuzda öncelikle ishal olmadığını ya da ishalinde kan görmediklerini söylerler ancak bu yanıltıcı bir durumdur. Hastalığın ilk belirtisi genellikle kusmadır. Sonrasında ishal başlar. İlerleyen dönemlerde dışkıda kana rastlanır, hastalığın en ileri halinde hasta dışkı yerine sadece kan çıkarır. İsmi buradan gelmektedir. Dışkıda görülen her kan kanlı ishal anlamına gelmediği gibi ishal olmayan hastanın kanlı ishal olmayacağı anlamı da çıkarılmamalıdır.

Hastanın hiçbir şey yememesi “bir gece de çöktü”  gibi ifadelerle anlatılır.

Kanlı ishal pek çok viral hastalık gibi köpeklerin toplu yaşadıkları yerlerde daha yaygındır. Bu nedenle temizliğine güvenmediğiniz pet shop’lardan, çiftliklerden ve tanımadığınız kimselerden köpek almayınız. Köpek sahibi olacaksanız sahibini bildiğiniz, annesi aşılı ve en az 3 aylık yavru sahipleniniz.

Hastanın yaşama şansı yarı yarıya olmakla birlikte hastanın vücut kondüsyonunun yüksek olması, erken teşhis ve 7/24 agresif tedavi yöntemiyle bu oran çok daha fazla olabilmektedir.

Kliniğimizde tedavi gören hastaların yüzde 80 inden fazlası hastalıktan kurtulmuştur.


Sağlıklı günler